Kalkmaling

Kalkmaling er blevet en meget populær måde at skabe mere liv på væggene i boligen. Måden kalkmaling påføres væggen på, skaber nemlig spændende mønstre som er helt unikke for netop din væg. Typisk benyttes kalkmaling blot på en enkelt væg eller to, i kombination med traditionel vægmaling i det øvrige rum.

Her har vi samlet den billigste kalkmaling, som ikke går på kompromis med kvaliteten, selvom prisen er lavere, end du er vant til.

Viser et enkelt resultat

Sådan maler du med kalkmaling

Det er en smule anderledes at male med kalkmaling, end med almindelig klassisk maling, som påføres med en malerrulle. Kalkmaling skal derimod påføres med en stor, bred pensel.  Denne dypper du i malingen, tørrer det værste overskud af på kanten af din malerbakke og stryger så penslen henover i væggen i lette, glidende, buede strøg eller i korte, krydsende strøg – op og ned.

Måden du bevæger penslen med kalkmaling på, har nemlig betydning for, hvordan det endelige resultat bliver. Inden du går i gang med din kalkmaling, bør du derfor tænke over, hvordan du gerne vil have din væg til at se ud. Korte strøg med penslen giver et intenst udtryk til væggen, imens lange strøg efterlader et mere roligt udseende.

Du skal dog ikke være bange for at gå i gang. Som med al anden maling, skal du nemlig også male to gange, når det kommer til kalkmaling. Du har således mulighed for at ændre udtrykket, når du overmaler din væg for anden gang. Lad dog altid vægge tørre helt mellem hvert lag. Det tager som regel 2 timer.

Lad dig desuden ikke snyde af farven på din kalkmaling. Denne er nemlig op til 10 gange mørkere, når den er våd. Det malermønster du ser på væggen lige efter første overmaling med kalkmaling, vil således se helt anderledes ud, når væggen er tør.

3 tips til din kalkmaling

  • Når du arbejder med kalkmaling, er det vigtigt, at der ikke opstår tørre overgange. Disse vil nemlig danne synlige streger på den færdige væg. Derfor er det vigtigt, at hele væggen holdes på samme fugtniveau, indtil du er færdig med hele laget. Dette kan være svært, hvis væggen er stor og du er alene om projektet. Kalkmaling tørrer nemlig meget hurtigt! Her kan det således være en god idé at være 2 om arbejdet. Færdiggør desuden altid en hel væg uden at holde pause undervejs af samme årsag.
  • Pas godt på din nymalede væg, især når du har brugt kalkmaling. Den kan nemlig tage op til tre uger om at hærde helt og i den periode kan væggen godt smitte lidt af på tøj og møbler. Samtidig kan man også komme til at skramme væggen med kalkmaling i starten. Placer derfor møbler et stykke fra væggen den første tid – og undgå at montere hylder, billeder og lignende, indtil din kalkmaling er helt hærdet op.
  • Kalkmaling tåler ikke at blive tørret over med en fugtig klud. Derfor er kalkmaling ikke det bedste valg til for eksempel badeværelser, køkkener eller børneværelser. Er du meget glad for udtrykket, kan du dog benytte kalkmaling alligevel, hvis du efterfølgende maler væggen over med en såkaldt sealer. Denne vil bevare det matte udseende, samtidig med at slidstyrken øges og overfladen gøres mere modstandsdygtig over for vand. En sealer vil dog typisk få farven til at synes en smule dybere. Hvis du ved, at du maler din kalkmaling over med en sealer, kan du derfor med fordel vælge farven en tone lysere, så du ikke ender med en farve, der er mørkere end ønsket.
Copyright 2023 - DigitalSucces